JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

water

Waaauw … water!

Spitter, spetter, spat! Welk kind speelt er nu niet graag met water? Iedereen toch! Een familie-uitstap naar Hidrodoe is dan ook een supergoed idee. Want hier speel je met water én tegelijkertijd leer je fantastisch veel nieuwe dingen. Meer dan 120 leuke doe-opstellingen staan  op jou te wachten.  Kom zelf experimenteren en ontdek hoe fantastisch water is. 

Kiddoe speelt met water

Bij dit warme weer is het plezant om waterspelletjes te doen, maar misschien moet je nu ook enkele klusjes doen omdat je nu vakantie hebt. Als je bijvoorbeeld de auto mag wassen, leren we je vandaag alvast enkele proefjes die je ondertussen kan doen. Met de emmer water rondzwieren zonder dat je morst, hoe kan dat? En druppels die bij elkaar kruipen noemen we oppervlaktespanning.

De trage emmer water

Je hebt waarschijnlijk wel eens geprobeerd een emmer water rond te zwieren, zelfs boven je hoofd, zonder dat het water eruitviel. Als je het niet meer goed herinnert, doe het dan nog maar eens.

Waarom helpt een glaasje water tegen kriebelhoest?

Meestal zit de kriebel in je keel. We gebruiken onze keel voor twee dingen: ademhalen en slikken. Om te zorgen dat de ademhaling naar de longen gaat en het voedsel naar de slokdarm hebben we het strotklepje. Als voedsel of slijm dit klepje of het weefsel errond irriteert, voel je dat als een kriebel. Door een slokje water verdwijnt de kriebel.