JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

moslims

Hoefijzerbogen zonder clichés

Zie je gondels voorbijvaren dan ben je in Venetië. Veel windmolens en tulpen? Dat zou Nederland wel eens kunnen zijn. Dit zijn “clichés”. De hoefijzerboog is er ook zo eentje. Typisch voor de Moorse architectuur. Je ziet ze in Marrakech. Ook in het Spaanse Andalusië werden ze achtergelaten door de moslims. In het Alhambra in Granada kan je er niet naast kijken.

Karel en de moslims

De laatmiddeleeuwse adel was pas gelukkig wanneer ze een stamboom hadden die zo ver mogelijk terugging. Liefst tot in de tijd van de Karolingen, het blauwe bloed kregen ze erbij. De Karolingen waren de koningen van het Frankische Rijk van 751 tot 987. Ze zijn genoemd naar Karel Martel en niet naar Karel de Grote, al was die laatste wel de belangrijkste.

Zo komen mensen van adel aan blauw bloed

Mensen van adel hebben blauw bloed, maar als je ze prikt zal je zien dat het even rood is als het onze. De uitdrukking “blauw bloed” zou van de moslims komen.
De islam ontstond in het jaar 632 en was een godsdienst die zich, vanuit Arabië, snel verspreidde. In 711 landden ze al op Gibraltar, dat genoemd werd naar hun veldheer Tarik Ibn Zyad. “Gibraltar” is een verbastering van “djebel Tarik”, rots van Tarik. Spreek dat enkele keren uit en je hoort het.