JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Wist-je-datjes

Wat komt harder aan? Met 100 km/u tegen een muur rijden of met 100 km/u frontaal botsen op een andere auto die ook 100 km/u rijdt?
Het ligt een beetje aan de kwaliteit van de muur, maar in theorie zal de botsing tussen twee auto’s erger zijn.

tankwagen

Rond heeft een paar grote voordelen ten opzichte van vierkant. Een ronde vorm heeft geen zwakke plekken en de druk is op elk punt in een ronde container even groot. Als een stof door bijvoorbeeld warmte uitzet, scheurt de container dus niet open op een zwakke plek, zoals een hoek. Verder is rond makkelijker schoon te maken dan vierkant, waar in de naden altijd resten zullen aankoeken en achterblijven. Spoelen met schoonmaakmiddelen en water is in sommige gevallen al voldoende.

bliksem

Als de bliksem op zee inslaat,dan verspreidt de stroom zich over het wateroppervlak. Zwem je minder dan 20 meter van de plaats van inslag, dan loop je groot gevaar. In 2006 stierf een Brit die pootjebaadde toen de bliksem zijn zwembad raakte. Maar de kans om zo te sterven, is bijzonder klein. Als we naar de Amerikaanse statistieken kijken over blikseminslag, dan blijkt varen in een open boot gevaarlijker dan zwemmen.

Kleine weetjes in de vorm van vraag en antwoord, steeds uitgelegd op een begrijpelijjke manier. Leuk om mee uit te pakken op het volgende familiefeestje, aan de toog of om te verwerken als kwisvraag.

Voor een groot deel van deze wist-je-datjes zijn we de mosterd gaan halen bij Quest.