JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Waarom worden eieren groen als je ze te lang kookt?

Als je eieren te lang kookt, krijg je eierdooiers met een groen randje. Kook je ze meer dan een kwartier, dan kan zelfs de hele dooier groen worden. De oorzaak is een chemische reactie in het ei. Door te koken, scheidt de zwavel in het eiwit van de eiwitmoleculen. Daar waar de zwavel in aanraking komt met het eigeel, vindt nog een chemische reactie plaats. De zwavel gaat een verbinding aan met het ijzer in het eigeel. Hierdoor ontstaat ijzersulfide. Die relatief onschuldige stof is zichtbaar als een groen of blauw randje. Je kunt het gewoon eten. Hoe langer je kookt, hoe meer zwavel een reactie kan aangaan en hoe groener je eigeel zal worden.

(Bron: Quest scheurkalender 2011, G+J uitgevers C.V.)