JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Springende Friezen

Wist je dat polsstokspringen een uitvinding is van de Friezen? “Fierljeppen” noemen ze dat in Friesland. Hans Mol schreef er enkele interessante weetjes over in het Nederlands jaarboek voor middeleeuwse geschiedenis van 2001.

Iemand polsen wil zeggen naar iemand zijn gevoelens peilen. Dus is een polsstok eigenlijk een peilstok om de diepte mee te meten. De Friezen wipten met hun stok over de beken en sloten waar Nederland geen gebrek aan heeft.
De polsstok werd ook als lans gebruikt en daar hebben de Friezen geschiedenis mee geschreven. Ze stonden bekend als woeste waaghalzen die zich in hun element voelden bij een stormaanval met hun drie meter lange polsstoksperen.

Tijdens de kruistochten sloeg de vijand meteen op de vlucht als ze de Friezen nog maar zagen.  Dat verhaal vertelden ze zelf. Het zal er wel over zijn, maar ze zullen wel indruk gemaakt hebben. Er werd verteld dat Friezen hele grote mensen waren.
In de dertiende eeuw schreef de Italiaanse dichter Dante “Alighieri de Divina Commedia”. Dat was een heel lang dichtwerk waarin hij vertelt over een reis door de hel, het vagevuur en de hemel. Natuurlijk is de griezelige beschrijving van de hel het leukste om te lezen! Dante zag er reuzen rondlopen en vertelde dat ze nog groter waren dan “drie Friezen boven elkaar”! De Italianen wisten dus ook al dat de Friezen geen gewone jongens waren.


Op het wandtapijt van Bayeux uit 1066 staan geen Friezen. Je ziet wel mannen op een heuvel die enkel gewapend zijn met een speer. Het geeft je een idee hoe een Friese aanval eruit zag.

 

Zelfs de Spanjaarden waren bang voor de Friezen. Tijdens de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw durfden ze in Nederland geen kamp maken zonder speciale versperringen aan te brengen. Stel je voor dat er plots Friezen zouden opduiken! Diezelfde “Friese Ruiters” gebruikt de politie vandaag nog wanneer ze rellen verwachten of wegen moeten blokkeren.


Ook in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) werd gebruik gemaakt van Friese Ruiters. Gek genoeg hebben die Nederlandse dingen in het Engels een Franse naam “chevaux de frise”.

Door Lode Melis