JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Sinterklaas op de vuist

De Goedheiligman heet voluit Sint Nicolaas van Bari en was in de vierde eeuw bisschop van Myra in het huidige Turkije. Bari is een havenstad in Italië. In 1087 trokken Italiaanse kooplieden naar Myra en roofden de sarcofaag van Nicolaas. Sindsdien rust hij in Bari.
Het stelen van relikwieën was een middeleeuwse gewoonte. Een stad met een kerk die het gebeente van een heilige bewaarde trok bedevaarders, priesters en monniken aan. Daar werd iedereen beter van, vooral de handelaars en herbergiers. Dankzij de Sint werd Bari een welvarende stad.

Onze Sint komt dus uit Turkije. Dat de Sint met zijn appeltjes van oranje uit Spanje komt, is een uitvinding van de negentiende eeuw, net als de stoomboot.
Iedereen kent het verhaal van de Sinterklaas die de arme vermoorde kindjes weer tot leven wekt. Meestal in chocola afgebeeld. Een minder bekend beeld toont hem met drie goudklompjes in zijn handen. Daar hangt natuurlijk een verhaal aan vast.

“Er was eens een arme man die de wanhoop nabij was. Hij zag maar één uitweg om aan de hongerdood te ontsnappen: zijn drie dochters verkopen! De heilige Nicolaas hoorde hiervan en reed ‘s nachts langs hun huisje. Hij gooide drie goudklompjes naar binnen. Daarmee waren de meisjes van de schande en de armoede gered.”
Dit is een “hagiografie”, een heiligenlegende en dus niet erg betrouwbaar. Maar de gewoonte om snoep te gooien kan van dit verhaal komen en de appeltjes van oranje zouden wel eens die goudklompjes kunnen zijn.


De jonge Sinterklaas gooit goudklompjes in het huisje van de arme meisjes. Een schilderij van Gentile da Fabriano uit 1425. Jammer dat het beschadigd is.

 

Betrouwbaarder is het verhaal over het Concilie van Nicea van 325. De bisschoppen kwamen samen om nu eens duidelijk te stellen wat de christenen nu wel en niet mochten geloven. Nicolaas was erbij.
In tegenstelling tot de concilies van vandaag ging het er toen hevig aan toe. Ze kregen ruzie en bisschop Nicolaas ging op de vuist met bisschop Arius! De Sint werd meteen gearresteerd en zat een tijdje in de cel.


Op een zwaar beschadigde fresco in het klooster van Sümela zie je de Sint die een klap verkoopt aan bisschop Arius (helemaal onderaan links).

 

Professor Caroline Wilkinson heeft aan de hand van de schedel van Nicolaas een gezichtsreconstructie gemaakt. Je kreeg een Turkse man met een gebroken neus! Het gevolg van het gevecht? Ga zeker eens kijken op www.stnicholascenter.org/pages/real-face.

Door Lode Melis