JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Op een onbewoond eiland

De Engelse schrijver Daniël Defoe was dol op verhalen over piraten. Daarom denken we dat hij de auteur is van het boek (even diep ademhalen) “A general history of robberies and murders of the most notorious pirates”. Het was een piratenencyclopedie die gedrukt werd in 1724. Maar niemand wist met zekerheid te vertellen wie het geschreven had. Het boek vertelt ondermeer over de “boekaniers”. Dat waren kolonisten die een nieuwe thuis vonden op Hispaniola, een eiland in de Caraïbische Zee.
In het Frans betekent “boucanier” vleesroker. Een “Boucan” was een houten raamwerk waarop vlees of vis gerookt werd. Zo kon je het veel langer bewaren. Het leek een beetje op onze barbecue en waarschijnlijk is het woord barbecue afgeleid van boucanier.
De boekaniers werden door de Spanjaarden verdreven en zochten hun heil op zee. Ze vielen Spaanse schepen aan die zilver en goud aan boord hadden. De Spanjaarden noemden hen “piratas”.


Robinson Crusoë, alleen op een eiland

 

Eén van de boekaniers was de Schot Alexander Selkirk. Na een vlammende ruzie met de kapitein van zijn schip werd hij gedropt op het eiland Juan Fernandez (Chili). Selkirk leefde  daar vier jaar helemaal alleen voor hij door een ander schip werd opgepikt.
Daniël Defoe gebruikte het avontuur van Selkirk als model voor zijn onsterfelijke romanfiguur “Robinson Crusoë”. In de roman is Robinson geen boekanier of een piraat maar een deftige burger die schipbreuk lijdt.
Het boek was meteen een schot in de roos. Het werd zo populair dat alle verhalen over mensen op een onbewoond eiland, alleen in de jungle, of alleen op zee “robinsonades” genoemd werden. Je moet het maar eens lezen …


Piraten, kapers en boekaniers. Ze hebben iets romantisch maar je kon ze beter niet tegenkomen. Ze waren niet allemaal zo vriendelijk als Johnny Depp! Deze twee stoere meiden heetten Mary Reed en Ann Bonny. Dit is heus geen creatie uit één of andere piratenfilm! Ze hebben echt bestaan. Eigenaardig dat twee vrouwen zich konden waar maken in de machowereld van het piratenvolkje.


Een “Boucan”, de eerste barbecue

Door Lode Melis