JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Kiddoe

Chromosomen zitten in iedere cel van je lichaam. Op de chromosomen zitten de genen. Een gen is een stukje DNA en elk gen beschrijft de code van een kenmerk die (mee) bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. In het DNA zijn dus al onze erfelijke eigenschappen vastgelegd.

Wist je dat onderzeeboten door gewichtsverschillen zinken en stijgen? De dubbele wand van de boot is gevuld met lucht als hij drijft. Als je de lucht vervangt door water, is de boot zwaarder dan het zeewater en zinkt hij. De boot stijgt weer als het water uit de boot wordt gepompt.

staal

Superman wordt soms wel eens de “man van staal” genoemd. Maar hij is ontstaan als stripfiguur waarvan later ook films gemaakt werden. In onze Kiddoe hebben we het over echt staal. Sanne en Chris nemen je mee naar een hoogoven en in ons proefje gaan we zelf aan de slag met blikjes cola, maar hierbij is de inhoud belangrijker dan de verpakking.

Kiddoe staat voor de samentrekking van "Kids" en "Doen". In deze rubriek kunnen de allerkleinsten elke keer zelf aan de slag aan de hand van één thema. Of het nu bijvoorbeeld over licht, lucht of water gaat, aan de hand van een proefje dat je zelf kan uitvoeren en met enkele bijhorende weetjes die ook voor mama en papa nog interessant zijn!