JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Kiddoe

Wist je dat onderzeeboten door gewichtsverschillen zinken en stijgen? De dubbele wand van de boot is gevuld met lucht als hij drijft. Als je de lucht vervangt door water, is de boot zwaarder dan het zeewater en zinkt hij. De boot stijgt weer als het water uit de boot wordt gepompt.

staal

Superman wordt soms wel eens de “man van staal” genoemd. Maar hij is ontstaan als stripfiguur waarvan later ook films gemaakt werden. In onze Kiddoe hebben we het over echt staal. Sanne en Chris nemen je mee naar een hoogoven en in ons proefje gaan we zelf aan de slag met blikjes cola, maar hierbij is de inhoud belangrijker dan de verpakking.

lichte en zware cola

Neem twee blikjes cola: één met gewone cola en één met cola light. Vul een emmer of bak met water. Plaats de twee blikjes langzaam verticaal (dus gewoon rechtopstaand) in het water. Kijk of ze drijven of zinken. Doe de proef nu opnieuw en zorg ervoor dat er geen luchtbel onder de blikjes zit, anders denk je dat de lucht de blikjes naar omhoog duwt. Is het resultaat hetzelfde? Probeer de blikjes ook eens horizontaal in het water te laten.

Kiddoe staat voor de samentrekking van "Kids" en "Doen". In deze rubriek kunnen de allerkleinsten elke keer zelf aan de slag aan de hand van één thema. Of het nu bijvoorbeeld over licht, lucht of water gaat, aan de hand van een proefje dat je zelf kan uitvoeren en met enkele bijhorende weetjes die ook voor mama en papa nog interessant zijn!