JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Karel en de moslims

De laatmiddeleeuwse adel was pas gelukkig wanneer ze een stamboom hadden die zo ver mogelijk terugging. Liefst tot in de tijd van de Karolingen, het blauwe bloed kregen ze erbij. De Karolingen waren de koningen van het Frankische Rijk van 751 tot 987. Ze zijn genoemd naar Karel Martel en niet naar Karel de Grote, al was die laatste wel de belangrijkste.
Karel de Grote is in Spanje ook een robbertje gaan vechten met de moslims maar hij kwam van een kale kermis thuis. In 778 bij Roncesvalles werd zijn achterhoede, onder leiding van zijn neef Roland, in een hinderlaag gelokt en uitgemoord.

Rond 1100 werd het Chanson de Roland (Roelandslied) geschreven. Een verhaal over laffe moslims die ridder Roland en zijn helden in de rug aanvielen en vermoordden. In werkelijkheid werd het leger aangevallen door Basken, de plaatselijke christelijke bevolking die wraak wilde nemen omdat de Karolingers de stad Pamplona verwoest hadden.

Moslims en Christenen leefden in het Spanje van toen meestal vreedzaam samen. De moslims noemden joden en christenen “dhimmis”. Dat wil zeggen: “mensen van het boek” en daar bedoelden ze de Bijbel mee. Ze hadden dezelfde roots.

Wij denken meestal dat de geschiedenis een aaneenschakeling van oorlogen is. Maar hier zie je een christen en een moslim die gezellig een partijtje schaak spelen. Zo kon het ook.

 

Ondanks al dat “geoorlog” werd er handel gedreven tussen islamitisch Spanje en het Karolingische rijk. In de negende eeuw krijgen we het in de Nederlanden aan de stok met de Vikingen. Je kon dus maar beter je voorzorgen nemen. Vele mensen begroeven hun geld op een veilige plek. In 1906 werd in Muizen bij Mechelen zo een Karolingische muntschat opgedolven. De archeologen waren verrast toen ze daartussen een zilveren “dirham”, een Arabische munt uit het jaar 866 aantroffen!  

Een zilveren dirham (Arabische munt) werd teruggevonden in 866 in Mechelen.

Door Lode Melis