JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Historische JCWeetjes

Nicolas Flamel

In het vorige weetje vertelden we over alchemie en misschien dacht je toen aan Nicolaas Flamel. In het eerste Potter-boek Harry Potter en de Steen der Wijzen, herinnert Harry zich plots een chocokikkerplaatje van Nicolaas Flamel. Hermelien zoekt zijn naam op in een dik boek en komt te weten dat Nicolaas Flamel een alchemist is en de maker van de Steen der Wijzen. Dankzij de Steen bezit hij het eeuwige leven en is al 655 jaar.

Wist je dat Perkamentus uit de Harry Potterboeken misschien wel echt bestaan heeft? In de zestiende eeuw liep er in Engeland in elk geval iemand rond die sterk op hem leek, ook een magiër. En het zou wel eens kunnen dat die model stond voor het schoolhoofd van Zweinstein. 

In 1577 kreeg de Engelse geleerde John Dee de wereldkaart van Gerard Mercator te zien. De kaart dateerde al uit 1569 en was het neusje van de zalm. De meridianen en parallellen waren nu rechte lijnen die elkaar loodrecht sneden. Dat werd de mercatorprojectie genoemd, een systeem dat nog altijd gebruikt wordt bij het tekenen van landkaarten.

Lode Melis verzorgt al jaren onze "Historische JCWeetjes", met steeds interessante, ludieke of verrassende invalshoeken over wetenswaardigheden uit het verleden. De passie naar de herkomst van een woord of gebruik, de geschiedenis achter een voorwerp ... zorgt steeds voor een herkenbaar verhaal.
Een aantal van deze weetjes werden in 2009 gebundeld in een eerste boek "De kuren van de keizer ... en andere geschiedenisweetjes".
In september 2016 verscheen de opvolger "De piemel van Napoleon". Lees alles over dit nieuwe boek via deze link!