JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Het huis van Alijn in het teken van de piste

Het ronken van derny’s, de geur van Algipan, het krakende ovaal en de schreeuw van de winnaar: ’t is koers! Met de expo DE ZESDAAGSE zet het Huis van Alijn de rijke historiek en het wielererfgoed van zesdaagsen en het baanwielrennen zes maanden lang in de kijker.

Meer dan 40.000 bezoekers, de fine fleur van het Belgische baanwielrennen, spectaculaire sprints in de legendarische piste van het Kuipke, supersnelle races achter de derny’s, massa’s trouwe fans en talloze gelegenheidssupporters,… Wie er ooit bij was, weet: de Gentse Zesdaagse zijn de jaarlijkse hoogdagen van het Belgische baanwielrennen. De 75ste editie van dit unieke sportevent zal niet onopgemerkt voorbij gaan.

Ooit kende België heel wat velodromen en meerdere zesdaagsen. De belangrijkste waren in Brussel, Antwerpen en Gent. De Gentse Zesdaagse is vandaag nog de enige Zesdaagse in België en is uiteraard nauw verbonden met de geschiedenis van het roemrijke Kuipke. Talrijke Belgische en internationale wielericonen streden er om de overwinning. Het koningskoppel Patrick Sercu en Eddy Merckx gaven er 50 jaar geleden het startschot van hun triomftocht. Vandaag kleuren onder meer Gentenaars Iljo Keisse en Kenny De Ketele de Zesdaagse. De ambiance op het middenplein is uniek, de suspense legendarisch. In het Kuipke werd en wordt sportgeschiedenis geschreven.


50 jaar geleden waren Patrick Sercu en Eddy Merckx de helden in het Kuipke. vandaag kleuren onder meer Gentenaars Iljo Keisse en Kenny De Ketele de Zesdaagse.

België staat wereldwijd bekend als wielerland. De musea die zich specifiek op het wielrennen concentreren, richten zich hoofdzakelijk op het wegwielrennen. Wielrennen in de piste en het koesteren van het baanwielererfgoed is vooral een passie van privépersonen. De liefde voor de sport, helden en iconen staan hierbij centraal.

Voor de expo DE ZESDAAGSE werkt het Huis van Alijn samen met zowel publieke instellingen als privé-verzamelaars. De privécollectie van Eddy Verbust, liefhebber en kenner van het baanwielrennen en zesdaagsen is de basis voor deze tentoonstelling. Daarnaast zullen ook unieke stukken uit het privéarchief van Patrick Sercu, keizer van de piste, en andere pistiers te zien zijn.


Bezoek de tijdelijke tentoonstelling met tal van affiches, foto’s, voorwerpen, beeld en geluid

Aan de hand van affiches, objecten, foto’s, bewegend beeld en geluid herbeleeft het publiek in de tijdelijke expositieruimte de hoogdagen van de Belgische Zesdaagsen. De edele sport van het baanwielrennen wordt uitgebreid belicht in de afzonderlijke museumkamers. Ook de binnentuin en het museumcafé worden ondergedompeld in wielersfeer. Niet alleen koersen in de piste is een kunst, ook het bouwen ervan is puur vakmanschap. Het opleidingscentrum VDAB Wondelgem - afdeling Schrijnwerk maakte een replica van een stuk van de piste van het Gentse Kuipke, op ware grootte. Deze piste siert de binnentuin van het museum.


Herbeleef de hoogdagen van de Belgische Zesdaagsen aan de hand van unieke beelden

ONLINE

Het Huis van Alijn toont en deelt zijn collectie op zoveel mogelijk manieren, ook online. Zo kan iedereen van thuis uit snuisteren in het digitaal fotoalbum en de online geluidenbank. Op de fotocommunity Flickr staan beelden in hoge resolutie; de website biedt naast een fotoreeks ook algemene informatie over de expo en het activiteitenprogramma; en geluidsfragmenten vind je op SoundCloud.

www.huisvanalijn.be/collection/expo-de-zesdaagse
www.flickr.com/photos/studioalijn/sets
www.soundcloud.com/huis-van-alijn/sets/de-zesdaagse

DE ZESDAAGSE loopt van 3 oktober 2015 tot 10 april 2016
Openingsuren: dinsdag tot zaterdag 11.00-17.30u, zondag 10.00-17.30u
Gesloten op maandag
Tickets: € 6 / € 4,50 / € 2 / gratis

Door Marie Vandecaveye / Bewerking door Bart Bynens