JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Drukwerk als slow food voor de geest

Drukken is eigenlijk wel een behoorlijke herrie. Met zware machines dag en nacht door in het getouw. Met lichtelijk bezwete mensen errond en de ene na de andere zware pallet papier die door het systeem gejaagd wordt.
Maar drukken is wel geen Modern Times (*) meer. Inkt wordt proper aangepompt, de pers wordt automatisch gewassen, drukplaten spannen zichzelf netjes op, alles verloopt automatisch. En redelijk stressvrij dankzij kilo’s elektronica en zware pakken software.

Ook op een andere manier is drukwerk geen Modern Times meer. Drukwerk is geen diarree van sociale media en gekwetter. Ja, de tegenvoeter van sociale media bestaat natuurlijk ook in gedrukte vorm: de toevloed van nutteloze reclamefolders en papieren spam die (in plastic verpakt) in je brievenbus gedumpt wordt. Maar ik heb al lang een sticker op die brievenbus gekleefd: “Nee bedankt.” Wanneer gaan we zo’n sticker op onze smartphone plakken?

Goed begrepen drukwerk is het kookboek voor slow food: slow food voor de geest. Het is de bezonken en uitgewerkte betekenis van een goed boek. Niet zomaar secondenquotes bijeengegooid in een niet-aflatende stroom van altijd weer dezelfde selfies en losse kreten.
Niet het opbod van 100.000 referenties, 200.000 liedjes en weer eens 300.000 foto’s van het drukke ego. Het wespennest ingekatapulteerd dat hierop niet zit te wachten. Tussen entertainment en “op maat gemaakte” advertenties.
Maar een jaar samengebald werk om iets voor jou te betekenen. Een mooi uitgegeven magazine, een fotoboek, een spannend verhaal.


Drukwerk is een wandeling met een goede vriend, een boek dat je comfortabel kan doorbladeren

Drukwerk is zeker niet ten dode opgeschreven. Toch niet het fraaie inhoudelijke drukwerk. Dat niet-schreeuwerig op kringlooppapier is gedrukt met een mooie leesbare letter. Met uitgezochte illustraties en verzorgde taal. Dat niet in der haast bijeengesmeten is.
Een boek dat je comfortabel kan doorbladeren. Een festival dat zich niet aan je opdringt, maar waar je de setlist zelf zorgvuldig kan bepalen. Een feest om ongestoord te lezen en te laten inwerken. Drukwerk is een wandeling met een goede vriend. Zonder dat je overspoeld wordt met “leuke adresjes” uit je GPS-spion.
Drukwerk en lezen is lineair en bouwt iets waardevols op zonder van hot naar her te springen. En geeft betekenis: begrip en/of gevoel. Kennis en emotie. Drukwerk overvalt je niet, maar neem je ter hand.

Gelukkig verdwijnt veel praktisch papierwerk naar de internetbrij. Maar poëzie en betekenis zal nog lang op papier bestaan. Omdat lezen genieten is. En rustig bezinken.
En omdat duurzaam drukwerk mooi is en vriendelijk voor mens en wereld.
Qua milieubelasting komen alle drukkerijen samen trouwens nog niet aan de enkels van de datacentra van entertainment en commercie.


Wat papier kan betekenen? Heb je ooit een liefdesbrief ontvangen? Op mooi papier… En wanneer heb je er nog eens één geschreven? Zoek vanavond die uitknop maar eens, en begin eraan.

(*) Verwijzing naar de film uit 1936, een satire waarin ondermeer de werkomstandigheden van de massa in een geïndustrialiseerde wereld op de korrel genomen worden.

Door www.drukindeweer.be