JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

De som van de kleuren is wit licht

Als je een gekleurde schijf (met alle kleuren apart) laat rondtollen, krijg je een witte kleur. Maar meestal zijn die schijven niet nauwkeurig genoeg en zie je in de praktijk eerder grijs dan wit. Zo geraken we niet verder bij het bestuderen van licht … laat het ons eens proberen met lampen.

Neem drie zaklampen: een rode, groene en een blauwe. Natuurlijk is dit niet de kleur van de buitenkant van de zaklamp, maar bedoelen we de kleur van het licht. Je kunt die kleuren bekomen door een gekleurd cellofaanpapiertje of eventueel crêpepapier voor de lamp te kleven. Richt de drie stralenbundels op een witte muur en laat de lichtvlekken op de muur voor een stuk overlappen.

Welke kleur heeft de plaats waar de drie lichtvlekken overlappen? Wat zal de kleur van de schaduw van je vinger zijn als je hem in één van de lichtbundels houdt? Onderzoek ook de samenstelling van de doorsnede van twee kleuren.

De samenstelling van de drie kleuren geeft wit licht. De som van de kleuren is wit licht.
Als je je vinger in de rode lichtbundel houdt, neem je uit de schaduw het rode licht weg. Het rode licht wordt dus verhinderd door je vinger. De schaduw zal een blauw-groene kleur hebben. Deze kleur noemen we de complementaire kleur van rood omdat ze bestaat uit alle kleuren behalve rood.

Rood, groen en blauw zijn de drie hoofdkleuren. Ook je beeldscherm mengt deze drie kleuren. Als je met verf werkt, zit het anders. Dan vertrek je best van rood, geel en blauw. Hiermee kan je de andere kleuren vormen, bijvoorbeeld blauw en geel is groen.

Bron: “De proefjeskoffer”, Winadoe vzw - http://users.telenet.be/Winadoe/