JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Archief

Gentse stroppendragers

Wie van Aalst komt, krijgt doorgaans meteen de bijnaam ‘Ajuin’ naar zijn hoofd geslingerd. Brusselaars worden dan weer ‘Kiekenfretters’ genoemd, terwijl Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ zijn. Achter iedere bijnaam voor een stad schuilt een verhaal dat vaak ver teruggaat in de tijd. Dat is niet anders voor de Gentenaars, die ‘Stroppendragers’ worden genoemd. Deze bijnaam hebben ze te danken aan de legendarische keizer Karel. 

Nicolas Flamel

In het vorige weetje vertelden we over alchemie en misschien dacht je toen aan Nicolaas Flamel. In het eerste Potter-boek Harry Potter en de Steen der Wijzen, herinnert Harry zich plots een chocokikkerplaatje van Nicolaas Flamel. Hermelien zoekt zijn naam op in een dik boek en komt te weten dat Nicolaas Flamel een alchemist is en de maker van de Steen der Wijzen. Dankzij de Steen bezit hij het eeuwige leven en is al 655 jaar.

Sommige mensen vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt. Ze willen weten waar de koe van hun biefstuk geslacht is, uit welk land hun groenten werden overgevlogen en in welke zee hun vis gevangen werd. Dat zal voor paling in ’t groen niet altijd gemakkelijk geweest zijn, want pas in de 20e eeuw konden wetenschappers achterhalen hoe deze gladde visjes geboren worden! Vooraleer die duidelijkheid er was, deden de wildste geruchten de ronde.

Wist je dat Perkamentus uit de Harry Potterboeken misschien wel echt bestaan heeft? In de zestiende eeuw liep er in Engeland in elk geval iemand rond die sterk op hem leek, ook een magiër. En het zou wel eens kunnen dat die model stond voor het schoolhoofd van Zweinstein. 

Invriezen is niet zomaar invriezen! Heb je in de zomer ooit zelf wel eens een overschot frambozen, aardbeien of andere bessen ingevroren? De kans is groot dat wanneer je ze ontdooide, ze eruit zagen als een voorgekauwde roodroze brij en niet echt meer op frambozen leken. Heb je daarentegen in de winkel ooit wel eens een zak diepvriesframbozen gekocht? Als je deze ontdooit, zien ze eruit als verse, smakelijke vruchten.

Wanneer de lente uitbreekt, maakt Vlaanderen zich op voor de Ronde van Vlaanderen. Honderdduizenden toeschouwers juichen de wielrenners toe aan de kant van de weg en het aantal televisiekijkers stijgt vlot boven het miljoen. De Ronde is dan ook Vlaams cultureel erfgoed geworden. In Engeland hadden ze dat weekend echter andere katten te geselen, want daar loopt iedereen bij het begin van de lente storm voor de jaarlijkse Boat Race.

Tijdens de pioniersjaren van de ruimteverkenning waren het alleen overheidsorganisaties die een mens of een andere nuttige lading de ruimte in konden krijgen. Sinds 2004 doen ook commerciële bedrijven mee met de ruimterace. Hoe prijzig zijn die ruimtevluchten? Of mogen we onze vraag stilaan anders stellen: komen ze binnen het bereik van jouw en mijn portemonnee?

In 1577 kreeg de Engelse geleerde John Dee de wereldkaart van Gerard Mercator te zien. De kaart dateerde al uit 1569 en was het neusje van de zalm. De meridianen en parallellen waren nu rechte lijnen die elkaar loodrecht sneden. Dat werd de mercatorprojectie genoemd, een systeem dat nog altijd gebruikt wordt bij het tekenen van landkaarten.

Je hebt het vast al eens gezien op televisie of misschien wel op vakantie: in sommige landen rijden de auto’s aan de linkerkant van de weg. Het stuur van auto’s uit die landen bevindt zich dan ook aan de rechterkant. Rijden die landen aan de andere kant van de weg omdat ze dat leuker vinden? Of zijn wij het die aan de andere kant van de weg rijden? 

Wist je dat onderzeeboten door gewichtsverschillen zinken en stijgen? De dubbele wand van de boot is gevuld met lucht als hij drijft. Als je de lucht vervangt door water, is de boot zwaarder dan het zeewater en zinkt hij. De boot stijgt weer als het water uit de boot wordt gepompt.

Pagina's

Alle artikels die op deze site staan, vind je ook terug in dit archief. Geen selectie op basis van inhoud of rubriek, maar een handig overzicht van alle artikels volgens datum van verschijning, met de recentste artikels bovenaan.