JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Archief

Met de honderdjarige herdenking van de wapenstilstand van 1918 loopt de officiële vierjaarse herdenking van de Groote Oorlog stilaan op zijn laatste benen.

Vorige keer vertelden we over koning Arthur. Zou het kunnen dat die echt bestaan heeft …?

Misschien wel en misschien niet, en al zeker niet zoals wij hem kennen uit de verhalen.

De kolonisatie van Congo leverde België geen windeieren op: met het geld dat Leopold II verdiende aan de rubberplantages uit Congo financierde de koning heel wat bouwwerken in België.

Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook).

Chromosomen zitten in iedere cel van je lichaam. Op de chromosomen zitten de genen. Een gen is een stukje DNA en elk gen beschrijft de code van een kenmerk die (mee) bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. In het DNA zijn dus al onze erfelijke eigenschappen vastgelegd.

Een van de bekendste verhalen over koning Arthur gaat over een zwaard dat vastzat in een grote steen. De tovenaar Merlijn had het erin gestoken. Hij voorspelde dat wie het zwaard uit de steen kon trekken, koning van Engeland werd. Een hele rits ridders had het al geprobeerd maar niemand kreeg er beweging in. Het ding zat muurvast. Toen kwam Arthur toevallig voorbij.

Dat kan komen doordat je door te lang te slapen je bioritme hebt verstoord. Je dag-en-nachtritme is in de war geraakt. Daardoor kun je je midden op de dag ineens slaperig voelen. Het komt ook voor dat je na heel lang slapen toch doodop wakker wordt. Dat heeft te maken met slaapcycli. Een nacht bestaat normaal gesproken uit vijf slaapcycli van 90 tot 120 minuten. Elke cyclus bestaat op zijn beurt uit 5 fasen.

Ja, ‘rood’ betekent overal ter wereld ‘stoppen’. De verklaring is heel simpel: landen hebben de kleuren van stoplichten van elkaar overgenomen. Zo zijn veel verkeersborden ook wereldwijd hetzelfde, of lijken ze in elk geval erg op elkaar. Een wereldwijde standaard is in dit geval natuurlijk ook best handig. Rood voor stoppen komt oorspronkelijk van de spoorwegen.

Het is altijd leuk om te weten waar een spreekwoord vandaan komt. Gewoon omdat er meestal een stukje geschiedenis achter zit.

Hoera, België is weer een jaartje ouder! Op 21 juli viert ons land haar nationale feestdag. Over het hele land vinden er festiviteiten plaats om te herdenken dat Leopold I op 21 juli 1831 de eed aflegde als eerste koning der Belgen. Maar 21 juli was niet van meet af aan onze nationale feestdag...

Pagina's

Alle artikels die op deze site staan, vind je ook terug in dit archief. Geen selectie op basis van inhoud of rubriek, maar een handig overzicht van alle artikels volgens datum van verschijning, met de recentste artikels bovenaan.