JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Archief

Serendipiwatte? Serendipiteit: "per ongeluk" iets vinden terwijl je iets anders aan het zoeken was.

Begin juni worden er voor de eerste keer archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. In Nederland en Frankrijk worden ze al een aantal jaren gehouden, maar nu gaat ook in België een pilooteditie van start.

De gemiddelde kip doet iets meer dan een dag over het maken van een ei. De meeste kippen leggen zo’n 300 tot 330 eieren per jaar.

We vertelden verleden jaar over de geleerde en magiër John Dee. Die leefde in de zestiende eeuw in Engeland. Weet je nog dat hij ervan overtuigd was dat koning Arthur de Noordpool veroverde? Daarmee wilde John Dee bewijzen dat de Engelsen de baas waren in het noorden. Daar moest ergens een doorgang zijn naar de Grote of Stille Oceaan: een rivier door het smalste stuk van Noord-Amerika.

Als de narcis (in de volksmond ‘paasbloem’) bloeit, is het vaak nog te koud voor insecten. Deze plant is dan ook niet afhankelijk van insecten voor de voortplanting, want hij kan zichzelf bestuiven. De stampers en meeldraden zitten in dezelfde bloem. Het stuifmeel komt direct van de meeldraad op de stamper terecht.

Geklemd tussen voormalige koloniale grootmachten als Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland verbleekt België met haar Congo – hoe groot die Congolese kolonie in oppervlakte ook was. België zwaaide van 1885 tot 1960 de plak in het Afrikaanse land, maar niet alle Belgen zijn daar even fier op: miljoenen Congolezen lieten immers het leven in de rubberplantages.

De mol draait zijn hand niet om voor wat vrieskou. Hij verplaatst zich gewoon wat dieper onder de grond, waar de vorst niet komt.

In 1866 schreef Lewis Carroll het bekende sprookje Alice in Wonderland. Hij vroeg aan John Tenniel om er tekeningen bij te maken. Een van de hoofdpersonages uit het sprookje is een rare hertogin. Tenniel wist direct hoe hij die hertogin zou tekenen. Hij had net een oud schilderij gezien uit 1513. Het was een werk van de Antwerpse kunstenaar Quinten Massijs.

Heb je al eens een konijn met een bril gezien? Nee, natuurlijk niet want konijntjes eten heel veel worteltjes en daar ga je beter van zien. Dat laatste is een urban legend, een stadslegende of een broodjeaapverhaal.

Tussen 1503 en 1506 schilderde Leonardo da Vinci de Mona Lisa. Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij ter wereld. Of het ook het mooiste is, moet je natuurlijk zelf uitmaken. Tik het eens in op Google.

Pagina's

Alle artikels die op deze site staan, vind je ook terug in dit archief. Geen selectie op basis van inhoud of rubriek, maar een handig overzicht van alle artikels volgens datum van verschijning, met de recentste artikels bovenaan.