JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Archeologie voor iedereen (1 en 2 juni)

Begin juni worden er voor de eerste keer archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. In Nederland en Frankrijk worden ze al een aantal jaren gehouden, maar nu gaat ook in België een pilooteditie van start. Onder het motto 'archeologie voor iedereen' worden over heel Vlaanderen gratis activiteiten georganiseerd, om de lokale opgravingen in de schijnwerpers te zetten. Zo kun je met een archeoloog echte opgravingen van dichtbij gaan bekijken, prehistorische koekjes bakken, of leren hoe met een speer te gooien! Verschillende archeologische depots zetten voor een keer hun deuren open en musea doen speciale workshops.

Als je ooit in je tuin oude scherven, bewerkte stenen of munten vond, kun je die zaterdag laten bekijken door experten van de KU Leuven. Zij beantwoorden al je vragen. Daar kunnen kinderen van 10-16 jaar ook in de schoenen van een archeoloog staan, door zelf te zoeken hoe vondsten ons iets kunnen leren over eetgewoontes doorheen de tijd.

Het volledige aanbod van meer dan 50 activiteiten is te vinden op www.archeologiedagen.be en ook op de website van Uit in Vlaanderen en de Facebook-pagina van de Archeologiedagen

door Veerle Van Kersen